Nieuws

Veilingnieuws

Op 21 november 2018 werd het hiernaast afgebeelde werk geveild bij het Venduehuis der Notarissen te Den Haag. De hamerprijs is ons niet bekend.

 

 

Het werk kreeg de volgende vermelding mee:

Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933)
Lodewijk and Hendrik of Nassau on the Battle of Mookerheide, 14 April 1574
signed ‘J Hoynck’ (lower right)
pencil and watercolour on paper, unframed, 20×35 cm

 

In februari 2018 werd onderstand werk geveild bij het bekende veilinghuis van Spengen te Hilversum.

In de winter van 1901 verkeerde Hoynck enige maanden in Berlijn waar tal van Duitse militairen van diverse wapens voor hem poseerden. Ongetwijfeld is deze artillerist ook één van de modellen geweest.

 

Nieuwsmededeling.
Sinds 1986 heeft Jacques Bartels altijd zijn documentatie over zijn favoriete schilder Jan Hoynck van Papendrecht bijgehouden. Afgelopen jaar heeft hij naast intensief speuren op internet ook in diverse archieven onderzoek gedaan. Het resultaat van dit alles heeft hem ervan overtuigd dat na dertig jaar een totaal nieuw boek over Hoynck kan worden geschreven
Waren  eerste contacten met uitgevers niet direct bemoedigend, recent heeft een gerenommeerde uitgeverij zich positief over een publicatie uitgelaten. Beoogd wordt een boekwerk met zestig procent beeldmateriaal zodat er ruimschoots aandacht kan worden geschonken aan het brede oeuvre van Hoynck. Over opzet en omvang wordt nog van gedachten gewisseld, maar het boek komt er!

Dat onderzoek nu al zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit het feit dat Jacques een fraai olieverf heeft weten te traceren in de depots van museum De Fundatie. Dankzij de enthousiaste medewerking van de projectcoördinator Arjette van Dulmen Kumpelman, kunnen wij dit doek nu laten zien.”

Jan Hoynck van Papendrecht
Interieur van het oorlogsschip Koningin Emma, 1885
Olieverf op doek 40 x 54 cm
Collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe