Nieuws

 

veilingnieuws

Düsseldorfer Auktionshaus

Op 3 december 2022 werd onderstaand werk, een aquarel. geveild door het Düsseldorfer Auktionshaus, lotnummer 1428.
De veiling vermeldde dat het werk gesigneerd is en een afmetingen heeft van 45 x 68 cm, als titel heeft het meegekregen “Aankunft der Postkutsche”.
Een zeer mooie aquarel van Jan Hoynck van Papendrecht, de afgebeelde postkoets komen we op veel van zijn werken tegen.
Het werk heeft € 1.500 excl. kosten opgebracht.

Van Spengen
In de september veiling (timed-online 3 oktober 2022) van Van Spengen Kunst- en Antiekveilingen te Hilversum werd onderstaand olieverfschilderij van Jan Hoynck van Papendrecht geveild.
De opbrengst, exclusief veilingkosten was € 23.105.

Het werk is voluit gesigneerd, gedateerd 1914* en heeft een fors formaat, te weten 90 x 120 cm. 
Op het schilderij zien we militaire attachés die  de voortgang van de oefening bestuderen en daarover het thuisfront rapporteren. We zien van links naar rechts een officier van de Bersaglieri, een Italiaans garderegiment, een Frans officier met daarnaast naar vermoed een Brits officier om te eindigen (onmiskenbaar met zijn Pickelhaube) een Duits officier. 
*De datering 1914 verso het doek is niet in het handschrift van Hoynck maar kan natuurlijk een indicatie zijn wanneer dit schilderij is vervaardigd. Hoynck was dus bij deze oefening aanwezig, maar aangezien er nog een Duits officier bij een Nederlandse oefening staat is het aan te nemen dat deze manoeuvres plaats hebben gehad vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, 28 juli 1914.

Tot ons genoegen kunnen wij nu vertellen dat het Nationaal Militair Museum de suggestie van Jacques Bartels heeft gevolgd en de koper is van het recent bij Van Spengen geveilde olieverf van Hoynck.

Dankzij goed speurwerk in de collectie schetsboeken van Hoynck van het NMM heeft conservator Alfred Staarman nog het volgende kunnen toevoegen aan de kennis over de achtergronden van het schilderij. Met zekerheid kan worden gesteld dat het hier gaat om een weergave van nu met naam en rang bekende buitenslandse militaire attachés aanwezig tijdens de manoeuvres van 1913. Zie de schetsen hieronder met aantekeningen van Hoynck over details van de uniformen, hoofddeksel et cetera, zoals wij van hem gewend zijn.

 

 

 

 

 

Klinkhamer Groningen
Via via werden we er op gewezen dat het hiernaast afgebeelde werk op 20 september 2022 werd geveild bij Klinkhamer Veilingen te Groningen.

Het is een prachtige aquarel, en stelt een Oostenrijkse officier voor.

Het werk is afgehamerd voor € 550 (naar we hebben vernomen)

 

 

AAG
Op 4 juni 2022 werd onderstaand werk geveild bij Veilinghuis AAG te Amsterdam. Een bijzonder fraai (buitencategorie) werk van Jan Hoynck van Papendrecht.
Inmiddels weten we dat het werk werd afgehamerd op een bedrag van € 7.000.

Het veilinghuis vermelde over het werk o.a. het volgende:

Jan Hoynck van Papendrecht 
(Amsterdam 1858 – The Hague 1933)
Cavalrists of the Regiment Huzaren No.2
Signed and dated 1918 lower right
Annotated W.H. Piepers, Generaal-Majoor Commandant der Cavalerie Brigade 1914 – 1918 on the reverse
Oil on canvas, 50.1 x 76.4 cm
Provenance:
– Kunsthandel Gebroeders Koch, The Hague/Rotterdam
– Private collection, the Netherlands