Gebeurtenissen bij de bruggen over de Berezina 25 tot 29 november 1812.
Een van de meest dramatische episodes in de napoleontische krijgsgeschiedenis, de terugtocht uit Rusland van de gedecimeerde Grande Armée, heeft de Nederlandse schilder Jan Hoynck van Papendrecht geïnspireerd tot het maken van een aantal schilderijen dat hem ook buiten Nederland een zekere beroemdheid heeft opgeleverd.
In de jaren voorafgaand aan het tot stand komen van de Berezina schilderijen was een samenwerking ontstaan tussen de schilder Hoynck van Papendrecht en de referendaris bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Victor de Stuers. Beiden beschikten over kennis van-de napoleontische militaire geschiedenis en de uniformkunde.
In de schilderijen die Hoynck van Papendrecht van deze uiterst dramatische episode heeft gemaakt zit, ook in technische details, veel informatie verwerkt die hij vermoedelijk van Victor de Stuers heeft gekregen.
Hieronder het schilderij van de overtocht van de Berezina dat op de Parijse Salon in 1908 veel aandacht trok. Dit schilderij was een ongewoon realistisch en onromantisch schilderij.
Het lijkt wel of Hoynck zich met dit schilderij in één stap van de 19e naar de 20e eeuw heeft verplaatst.
Hieronder nog een museaal werk met als onderwerp De Berezina. Dit werk kwalificeert als een romantisch werk maar getuigt daarentegen tevens van een realistische weergave van historische gegevens. Het schilderij is gedateerd 1912. Omdat het schilderij destijds werd geschilderd in opdracht, de opdrachtgever was naar verluidt destijds bevriend met Jonkheer Victor de Stuers, moest dit werk een romantisch beeld geven van de historie. Desondanks zien we op het werk dat Jan Hoynck van Papendrecht definitief had gekozen voor een meer realistische benadering van oorlogvoering, getuige de gewonde soldaten.
Hieronder staat een tekening die de terugtocht voorstelt van één van de Nederlandse infanterieregimenten in het leger van Napoleon Bonaparte.
Leuk is de symboliek in deze tekening. het doodvermoeide leger trekt moegestreden van rechts naar links, van het barre Oosten naar het Westen, huiswaarts.
Ook op deze tekening zien we de verslagen soldaten na de slag bij de Berezina.
En tenslotte nog een fraai Berezina werk
Ten slotte nogmaals de fraaie schoolplaat die Jan Hoynck van Papendrecht vervaardigde voor uitgeverij Wolters.
Klik hier om terug te keren naar de beginpagina.