Huis van Oranje

Koningin-moeder Emma en later haar dochter koningin Wilhelmina waren zeer gecharmeerd van het werk van Jan Hoynck van Papendrecht. Het vorstenhuis was met enige regelmaat in zijn werk terug te vinden. Genoeg om hierover een afzonderlijk thema op deze website te plaatsen.

Onderstaand werk bevindt zich in de collectie van Mark Smit Kunsthandel te Ommen (klik hier voor Kunsthandel Mark Smit). Op het werk zien we het Haagse Malieveld tijdens de Nationale Trekpaarden tentoonstelling in 1923 ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum als koningen van Wilhelmina in 1923.
Dit bijzondere werk is 65 x 80 cm en is in perfecte conditie.

Hoynck van Papendrecht

 

Hieronder zien we een afbeelding van een olieverfschilderij  met de titel ‘Vaandeluitreiking door Wilhelmina, koningin der Nederlanden (1880-1962), op het Malieveld te ‘s-Gravenhage op 21 september 1893’.

Op het Malieveld in Den Haag reikte Koningin Wilhelmina die dag, in tegenwoordigheid van en ter zijde gestaan door haar moeder Koningin-regentes Emma, tien vaandels en drie standaarden uit.


Staand in een open rijtuig overhandigde de toen 13-jarige Majesteit onder meer vaandels aan het Regiment Grenadiers en Jagers, 1 Regiment Huzaren, 2 Regiment Infanterie, 3 Regiment Infanterie en 6 Regiment Infanterie.

Aangezien het Nederlandse leger in 1923 een hervorming onderging waardoor er meer regimenten werden opgericht, vond er opnieuw een vaandeluitreiking plaats. Deze keer  heeft Jan Hoynck van Papendrecht deze gebeurtenis niet alleen op een meer impressionistische wijze weergegeven, maar ook een ander gezichtspunt gekozen. De koningin is namelijk op haar rug geportretteerd. Zie de afbeelding hieronder.

Hoynck wilhelmina 1893

 

 

Wilhelmina ijsHiernaast een olieverfschilderij met als voorstelling: Defilé op de schaats door het Regiment Grenadiers en Jagers, op 14 februari 1895 afgenomen door H.M. Koningin Wilhelmina en H.M. Koningin-regentes Emma.

 

 

doopJan Hoynck van Papendrecht was één van de genodigden bij de doop van prinses Juliana op 5 juni 1909 in de Willemskerk in Den Haag. Zie bovenstaand werk.
Bron: Jan Hoynck van Papendrecht 1858-1933. J.A.C. Bartels

 

rijtoerHiernaast een aquarel met Koningin Wilhelmina en Koningin Emma voor het paleis Noordeinde Na een rijtoer (gedateerd 1895)