Bijzondere aquarellen

Duitse militairen (een bijzonder verhaal)
Hieronder staan drie aquarellen met een bijzondere verhaal. Het gaat hier om een drietal Duitse militairen.

In de oorlog zijn deze aquarellen door de Duitse bezetters ontvreemd en meegenomen naar Duitsland. Na de oorlog werden de werken in Duitsland opgemerkt door generaal b.d. Hasselman die ze vervolgens mee terug nam naar Nederland.
De familie van generaal b.d. Hasselman heeft er zorg voor gedragen dat vele jaren later de werken werden teruggeven aan de familie Hoynck van Papendrecht aan wie de werken toebehoorden.
Luuk Duker was zeer verheugd dat hij deze werken rechtstreeks uit het familiebezit heeft mogen overnemen Hij was daar nog steeds zeer erkentelijk voor en verguld mee.

1. Het eerste werk laat een Pruisische officier zien van een Regiment Kurassiers van Wilhelm l van Pruisen, te dateren ca. 1871.
2. De tweede is een Pruis van het 2e Regiment van de Garde Artillerie (1880) met het voor artilleristen kenmerkende hoofddeksel, geen Pickelhaube, maar een helm met een bolle knop. Waarschijnlijk een “treinsoldaat” belast met de bewaking van wagens en kanonnen op transport.
2. Het onderste werk is een Pruisische cavalerist, zittend voor een veroverde standaard van een verslagen (Franse) regiment.

 

 

 

 

 

 

 

 

Britse Gemenebest 1910
Hieronder enkele werken van Hoynck met afbeeldingen van militairen uit het Britse Gemenebest. Op 6 mei 1910 overleed de Britse vorst Edward Vll. Van heinde en verre kwamen Britsen onderdanen naar de begrafenis van hun vorst. Hoynck zag zijn kans schoon en reisde af naar Engeland voor deze unieke gelegenheid. Het gaf hem de mogelijkheid om zoveel militairen in vol ornaat te kunnen aanschouwen en uiteraard te schetsen. Voor  Hoynck als groot kenner en liefhebber van uniformen was dit natuurlijk een kolfje naar zijn hand.

IMG_6137IMG_6140 IMG_6141IMG_6142

 

 

 

 

 

 

IMG_6138

 

 

 

 

 

Klik hier om terug te keren naar de beginpagina.